Kerken

De St.Antoniuskerk is een gotische kerk die dateert uit het midden van de 14de eeuw en behoort tot het type van de hallenkerken: drie beuken met dezelfde breedte en hoogte. Eigenaardigheid; ze stond op het grondgebied Uitkerke wat heel wat strubbelingen met zich meebracht. Pas in de 18de eeuw werd de kerk en omgeving bij Blankenberge gevoegd. Het is een intiem visserskerkje met heel wat maritieme referenties. Na de doorbraak van het toerisme in het tweede kwart van de 19de eeuw alsook door de sterke aangroei van de lokale bevolking, werd dit kerkje in het zomerseizoen te klein. Een grotere kerk was noodzakelijk en in 1889 werd de Sint-Rochuskerk gebouwd. De Sint. Antoniuskerk werd tijdelijk gesloten maar in 1928 door de blijvende groei van het toerisme en de bevolking terug opengesteld.

De Sint Rochuskerk werd in 1889 ingehuldigd en is een typisch voorbeeld van een seizoenskerk. Een ruime neo-romaanse kerk zo dicht mogelijk bij het toeristisch zwaartepunt en buiten het zomerseizoen veel te groot voor de lokale bevolking. De kerk beschikt over 1800 zitplaatsen en bevat schenkingen van zowel toeristen als plaatselijke bewoners ( bvb. de glasramen). De kerk was de aanzet van de bouw van een nieuwe wijk die nu de 'belle époque wijk ' genoemd wordt (zie Belle Epoque wandeling)

Op Uitkerke (vroeger een aparte gemeente, nu deel van Blankenberge) staat de Sint.Amanduskerk waarvan de oorsprong in de 13de eeuw ligt. De huidige kerk is een 19de eeuwse verbouwing met heel wat schilderijen en andere kunstwerken.

Een gidsbeurt bevat twee van de drie kerken naar keuze. Duur: 2 uur. Prijs € 75
max. 20 pers./gids