ACTIVITEITEN

UITSTAP OOSTENDE oost dinsdagnamiddag 25 april 2023

Bezoek aan Fort Napoleon en Oosteroever met gids

Is al voorbij

 

Fort Napoleon was het decor voor honderden jaren geschiedenis. De Fransen wachtten er bang de Engelsen op, Duitse soldaten gebruikten de ondoordringbare vijfhoek als buffer tegen de geallieerden en Oostendse deugnieten deden er hun eerste liefje binnen. Weinig mensen kunnen het verhaal nog vertellen, maar de brede muren van Fort Napoleon, die waren stille getuige van elke lach, traan en kus in het fort. We ontdekken het gloednieuwe verhalen parcours langs de geschiedenis van het fort. Telkens met het idee: “wat als de muren konden praten?”. Luisteren, fluisteren, genieten van de rust en verbaasd staan over de indrukwekkende architectuur van het monument.

Pauze met mogelijkheid om iets te drinken in het cafetaria.

Wandeling (2u) Oosteroever met gids.

Aan de oostkant van de havengeul rond de Oostendse vuurtoren ‘Lange Nelle’ is er een apart leefwereldje te ontdekken. In het visserijdok liggen vissersschepen aangemeerd. Je krijgt heel wat weetjes over het visserijgebeuren, de vistechnieken, de quota, de soorten vis en de vishandel. Je verneemt ook meer over de offshore-activiteiten voor de windmolenparken op zee. En ook stadsontwikkeling hier komt aan bod.

We vertrekken in Blankenberge met de tram van 12u27 (nog te bevestigen) tot halte “Militair Hospitaal”(Bredene-Oostende).

Terug met de tram rond 17u15.

Maximum 25 deelnemers.

Prijs (bezoeken en gidsen) €18 pp leden - €23 pp niet-leden

(vervoer en drank niet inbegrepen).

UITSTAP BRUSSEL - 15 juni 2023

BEZOEK MAROLLEN en JUSTITIEPALEIS

We komen aan in Brussel Centraal  om 10u15 waar de gids ons opwacht.  We worden vandaar rondgeleid in het Marollenkwartier  tot de middag. We gaan eten (3 gangen menu) in het hart van de Marollen, in een Belgische brouwerij met een apart concept.  Na het eten bezoeken we het Justitiepaleis (met gids). Nadien begeleidt onze gids ons terug naar het station (rond 16u15).

Als de wijk van de Marollen in het laatste decennium meer en meer trendy is geworden dan heeft het dit grotendeels te danken aan haar reputatie van kleurrijke volkswijk. Na de eerste kruisvaarten werd in dit gebied een leprozerie (melaatsenkolonie) opgericht. Later werd dat een klooster van de zusters van Mariam Collentes. Die naam evolueerde van  Maricollen tot Marollen. In de 19e eeuw was de Marollen een buurt met bijzonder veel armoede. Tegenwoordig tref je er aardig wat toeristen  in de straatjes en op de gezellige rommelmarkt aan het Vossenplein (enkel voormiddag) . De vele antiek- en brocantewinkels brengen een stukje Belgische geschiedenis terug tot leven en dit alles  7 dagen op 7.

maximum 20 deelnemers

 

Prijs:   €42  pp. Leden. Niet-leden €50 pp.

Inbegrepen: gidsen en bezoek, drie-gangen maaltijd (bier en water inbegrepen).
treinticket zelf te voorzien.

FIETSTOCHT VANUIT DAMME juni 2023 (dag nog te bepalen)

GE-ZWIN-D LANGS DE VERDWENEN ZWINHAVENS

Begeleide fietstocht (ong. 30 km) langs de verdwenen Zwinhavens en over de geschiedenis van het Zwin. We rijden aan een gezapig tempo zodat ook fietsers die niet elektrisch rijden gemakkelijk kunnen meefietsen.
Gratis voor leden.
Duur = 3u30

Hoe ontstond het Zwin? Waar liep het? Hoe was de evolutie en hoe is het Zwin teloorgegaan? Op verschillende stopplaatsen vertelt de gids het levensverhaal van deze zeearm die Brugge en Sluis tot de belangrijkste havensteden van het toenmalig Europa maakte. We passeren daarbij 3 van de 4 outdoor 3D kijkers van het project ‘Verdwenen Zwinhavens’.

We starten in Damme en rijden op een gezapig tempo (ook niet-elektrische fietsen zijn welkom) in een mooi landschap via de oude dijken naar Oostkerke, (het verdwenen) Monnikenrede en Hoeke naar Sluis. Op de terugweg fietsen we rond de omwallingen van Sluis en langs restanten van de 80-jarige oorlog (16de- 17de eeuw) met daarbij het Lapscheurse gat en de Blauwe Sluis.

Vertrek Damme Markt om 13u30 – Terug rond 17u – ong. 30 km

Prijs: gratis voor leden. Niet- leden €5

Max. 14 deelnemers

BEZOEK museum ANTWERPEN 14 oktober 2023

KONINKLIJK MUSEUM SCHONE KUNSTEN ANTWERPEN
KMSKA

We maken  met een gids de “Schoonste tour”. De Schoonste Tour is de mooiste tour van het museum. De gids neemt ons mee op ontdekkingstocht door het vernieuwde gebouw en langs de highlights uit onze kunstcollectie.

Prijs: €28 (ingang+gids). Wie een museumkaart heeft, betaalt €20 minder. (Zeker te vermelden bij inschrijving).

Maximum 18 deelnemers.

Vervoer per trein en (eventueel) per tram (Antwerpen €2 à €2.50 /rit) niet inbegrepen

Trein uit Blankenberge om 9u38- terug rond 19u20.