ACTIVITEITEN

DAG UITSTAP RONSE 1 juni 2024

Vriendenkring Stadgidsen Blankenberge

Daguitstap naar Ronse - zaterdag 1 juni 2024

Themawandeling Art-Deco:

Tijdens het interbellum kende Ronse een economische groei dankzij de textielindustrie. De kaderleden van die bedrijven lieten hun nieuwe woning optrekken in de meest modieuze stijl van toen, namelijk de art deco.

We gaan op stap met de plaatselijke gidsen voor een boeiende wandeling.

Eten doen we 'all-in' op gepaste wijze met de nodige tijd voor de babbel... We lunchen in De Pepermolen. Als onderdeel van vzw Grijkoort spant het restaurant zich in om via opleiding en tewerkstelling de sociale integratie te bevorderen van kansarmen en laaggeschoolden.

Must - Museum voor textiel toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse. We brengen met een stadsgids een bezoek aan de oude textielfabriek waar je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product ziet. Je bezoekt er de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij. Evenals het labo, het atelier van de meestergast en de stoommachine.

We sluiten af met een drankje en kunnen napraten in een Brasserie met meesterwerken aan geglazuurde muurtegels.Begin vorige eeuw investeerden de textielbarons in een imposant café met feestzaal en keken ze naar geen cent. Voor het interieur kozen ze tegeltableaus met 3 grote jachttaferelen. De ontwerpen zijn uitgevoerd door Boch Frères uit La Louvière. Aan het interieur is sinds de opening nauwelijks iets veranderd.

Programma: PLAATSEN ZIJN BEPERKT: 'T is voor de rappe dus...

08u30 : Vertrek met de bus aan het Stadhuis Blankenberge naar Ronse

10u15 : Themawandeling: Art-deco. Tijdens deze themawandeling met plaatseliike gidsen maak je kennis met prachtige architecturale staaltjes van Art-deco.

12u15: Lunch all-in in restaurant 'de Pepermolen'

14u30: Vrij bezoek aan het onthaal-en belevingscentrum, Hoge Mote.

15u00:         Geleid bezoek aan het MUST - textielmuseum

16u30 - ... Afsluiter met een drankje in Brasserie met tegeltableau's.

17u30           Terug met de bus naar Blankenberge.

Inschrijving is pas definitief na overschrijving op rekeningnummer van VZW VSB BE36 0682 3745 1781 75€ voor leden en 80€ voor niet-leden.

In deze prijs is inbegrepen: busreis, gidsen, lunch all-in en drankje ter afsluiting.

DAG UITSTAP KORTRIJK 21 september 2014

Bezoek Kortrijk                                    

Zaterdag 21 september 2024

Eindelijk is het zover!

De uitgestelde daguitstap van 2023 naar Kortrijk mag je opnieuw noteren! Op 21/9 sporen we met de trein van 7.54u (eigen treinticket) via Brugge naar Kortrijk.

In het  station worden we opgewacht door de gids die ons door de binnenstad van Kortrijk loodst richting O.L.V.-kerk. Tijdens onze wandeling maken we kennis met de geschiedenis van de stad, zijn rijkdom en de lakenindustrie.

In de O.L.V.-kerk ontdekken we heel wat schatten en relicten die verband houden met het roemrijke verleden van Kortrijk en van de Guldensporenslag.

Als laatste bezoeken we de gravenkapel waar je wordt ondergedompeld in een visueel spektakel rond de Guldensporenslag.

Een wandeling door de binnenstad brengt ons naar het restaurant voor een middagmaal.

Rond 13.30u stappen we richting Groeningepoort  waar Alberta  ons o.a. meer weet  te vertellen over industrieel erfgoed. Vanaf 1850 ontwikkelde Kortrijk zich als centrum voor textielindustrie. In het spoor van de familie de Stoop ontdekken we beschermd industrieel erfgoed uit die periode.

Kortrijk is minder bedeeld met interbellumarchitectuur dan Blankenberge, maar als we er één straat uitpikken krijgen we met Ilse als gids al een goed beeld met talrijke  vergelijkingspunten, maar uiteraard met eigen accenten.

We eindigen de wandeling bij de passionistenkerk, een architecturaal pareltje en een oord van volksdevotie.

Op de terugweg naar het station hebben we nog even de gelegenheid om een beetje bij te praten bij een koffie of drankje.

Aankomst Blankenberge +/- 18.45u of later.

Inschrijven na storting van €45 (niet leden €49) op rekeningnummer van:

BE36 0682 3745 1781 van VSB  vzw Blankenberge

Gids + maaltijd (drank niet inbegrepen) + 4-uurtje (drankje) zijn inbegrepen.